Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Skalní oblasti ČR v roce 2016
vystaveno: 23. 1. 2016 , last update: 23.1.2016, , 2 komentáře

Dlouhých 12 let byly Skalní oblasti ČR (dále jen SO) provozovány čistě jako web, přičemž návštěvníkovi k práci stačil standardní browser a konektivita na internet. Nástup mobilních technologií v chytrých telefonech a tabletech je však tak rychlý, že i SO musí na tento trend reagovat. 

Jakékoliv myšlenky na protažení systému do mobilních platforem jsme dosud odmítali s tím, že když uživatel má konektivitu na internet, tak ať si SO pustí on-line v nějakém webovém browseru a nic jiného nepotřebuje.

Faktem však je, že když konektivitu nemá, tak si SO nepustí. Proto jsme zahájili vývoj aplikace, která umožní off-line práci s SO, tj. bez nutnosti být připojený na web. Tato aplikace navíc bude umět spolupracovat s hardwarem mobilních "hejblátek", jako jsou například vestavěné fotoaparáty nebo GPS senzory.

On-line Skalní oblasti ČR na webu

Základem SO však i nadále zůstává on-line webový systém, dostupný přes standardní browser z jakéhokoliv zařízení, které je připojeno na internet. Předpokládáme, že jestliže uživatel bude mít k dispozici připojení na internet a nebude zrovna ve skalách, tak stále bude primárně používat tuto verzi SO.

Aby se SO dobře zobrazovaly nejen na stolních počítačích, ale i na noteboocích, tabletech nebo telefonech, tak pro zobrazování začneme používat technologii responsivního designu. V kostce to znamená, že stránky webu se budou inteligentně přizpůsobovat velkosti zobrazovací plochy, takže web je dobře čitelný jak na HD monitoru, tak na malém smartphonu.

Off-line Skalní oblasti ČR jako aplikace pro mobilní zařízení

Off-line verze SO pak bude mít podobu aplikace, kterou si zájemce stáhne z Apple Store nebo z Google Play. 


Zezadu se blíží Windows 10 Mobile a jakmile budou více rozšířené, tak jejich variantu aplikace pochopitelně připravíme také.

Abyste lépe pochopili zcela novou kvalitu a získali představu, co by tato aplikace měla umět, tak popisuji základní scénáře jejího použití:

Scénář první:

Borec vystupuje z auta a potřebuje se dostat ke skále, kterou si doma vybral ke zdolání. Na svém telefonu nebo tabletu si pouští aplikaci, ze seznamů vybere svoji skálu a kliká na tlačítko "Naviguj ke skále". Aplikace z GPS signálu určí jeho aktuální polohu, dohledá si polohu skály a pak uživateli ukáže digitální kompas  a zahájí jeho navigaci ke skále.

Scénář druhý:

Borec prochází pod jemu neznámými skalami a jedna se mu zalíbí. Na svém telefonu nebo tabletu si pouští aplikaci a klikne na tlačítko "Identifikuj skálu". Aplikace dle aktuální souřadnice dohledá skálu a na displeji vypíše všechny cesty na ni, a to včetně poznámek, schémat a fotografií.

Scénář třetí:

Borec ví kde je a kouká, že skála ještě není vyfocená! Na svém telefonu nebo tabletu si pouští aplikaci a klikne na tlačítko "Vyfotit skálu". Aplikace si fotku uloží a připojí ke skále, zároveň z GPS senzoru sejme souřadnice polohy a uloží je k fotce, že zároveń zapíše kdo a kdy to vyfotil, je už samozřejmé.

Scénář čtvrtý:

Borec je doma, pouští si aplikaci na svém telefonu nebo tabletu, připojí se na web a aplikace hlásí, že na serveru SO jsou nové skály, cesty nebo poznámky! Aktualizaci dat v aplikaci si pak borec udělá jediným kliknutím na tlačítko "Aktualizuj databázi".

Scénář pátý:

Borec je doma, pouští si aplikaci na svém telefonu nebo tabletu, připojí se na web a aplikace mu hlásí, že má své nové fotky, poznámky nebo souřadnice. Jak je sdílet s ostatními? Jediným kliknutím na tlačitko "Sdílej data"! Data se automaticky pošlou do databáze SO a zároveň se stanou součástí aktualizačního balíčku pro ostatní.

Určitě by se daly vypsat i další varianty použití, ale myslím, že jako úvod do problematiky to stačí. Podstatné je zdůraznit, že základem SO stále bude on-line varianta přes browser s připojením na web, off-line aplikace pro mobilní paltformy budou pracovat s lokálními kopiemi databáze SO s podporou obousměrného doplňování dat.

Některé otázky ještě nemáme zcela vyjasněny. Např. se budeme muset vyrovnat s přece jen omezenou kapacitou pamětí mobilních zařízení a budeme se muset rozhodnout, zda do mobilních aplikací budeme dávat všechna data nebo jen nějaké podmnožiny.

Dále předpokládáme, že aplikace budou k dispozici bezplatně, ale uživatele do aplikace na mobilní platformě pustíme až po jeho přihlášení (říkáme tomu autentikace). Pro autentikaci cheme použit vlastní účty na SO (uživatel si ho bude moci sám založit ) nebo přes profilové účty na Facebooku, Googlu, Twitteru apod.

Také očekáváme, že po vypuštění první verze bude rychle následovat série nových verzí s opravami. A víme, že různí škarohlídi a plagiátoři budou slintat nadšením, že nám to nefunguje. Ale to, se zarputilostí sobě vlastní, zvládneme a doufáme, že do roka a do dne bude mít aplikaci SO na svém mobilu první tisícovka uživatelů.

Zdeněk Strnad


PS:
Některé telefony mají i gyroskopiclý senzor, který reaguje na otřes. Toto by se dalo dobře použít i pro další hodně futuristický scénář:

Borec je na skalách sám, bere si telefon, pouští aplikaci a kliká na tlačítko "Accident Alert ON", zaklapne a dává si ho do kapsy. Aplikace na pozadí sleduje gyroskopický senzor a jestliže dostane signál (tj.senzor zaznamená náraz při dopadu), tak pošle SMS na domluvené číslo, že NĚKDY (dodají interní hodiny telefonu), NĚKDE (dodá GPS senzor)  a NĚKDO (vlastně číslo volajícího) má asi problém. Minimálně se mu dá zavolat zpět. A když se nedovolám, tak si pouštím aplikaci, klikám na tlačítko "Naviguj na Accident Alert Point", aplikace si z obdržené SMS přečte cílovou GPS souřadnici a zahájí navigaci ... takže vyrážím.

Ono to vlastně až tak futuristické není, dá se to udělat hned teď, ale přece si nezkazíme lezbu tím, že si necháme řídit náš osud telefonem v kapse!

23.1.2016

Komentáře, reakce:
Vážený pane Strnad (a samozřejmě i ti ostatní co na tom makaj) to je teda kus práce. Smekám plešku a držím palce.

Já si snad koupím nový telefon s tím šoupáním prsty po sklu :-)

Kýsa, 27.1.2016.

to zní super

Kuba, 17.6.2016.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.