Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Jaroslav Mlezák – memoár
vystaveno: 7. 1. 2016 , last update: 7.1.2016, , 1 komentář
Související karty lezců: Jaroslav Mlezák,


V knize „Ó Horo - historie severočeského horolezectví slovem i obrazem“ z roku 2009 narazíme na jméno Jaroslav Mlezák 38x, zdaleka nejčastěji ze všech zhruba 3000 jmen jmenného rejstříku knihy.  Stručná charakteristika z galerie významných postav v knize uvádí: 
 
Jaroslav Mlezák (nar.1924)
 
 
Všestranný a vynikající horolezec, po dlouhá léta státní reprezentant, má na svém kontě mimořádně těžké a náročné výstupy v mnoha oblastech horolezecké působnosti – od pískovcových věží až po alpské čtyřtisícovky.

Svými pedagogickými schopnostmi a neformální autoritou oslovoval generace začínajících i pokročilých horolezců převážně v ústeckém regionu. V roce 1960 byl jmenován mistrem sportu.

Jaroslav Mlezák na podzim uplynulého roku umřel, bylo mu 91 let.

Vrací se mi na něj osobní vzpomínky. Když jsem v září roku 1961 přestoupil z pražské  Slavie VŠ do horolezeckého oddílu Lokomotiva Ústí nad Labem, na první pohled jsem v něm viděl osobnost, Pana Horolezce nebo (jak jsme ve Slavii říkávali) Sáhiba. Ledaco jsem o něm již předtím četl a slyšel. Mě si povšiml až po mém návratu z vojny v srpnu 1962, kdy mě pozval k lezení (to byla pro mě veliká čest!), hned jsme si střihli údolní Dogu.

Byl vyjímečný. Jako příklad lze uvést náš výlet do zimních Tater v dubnu 1964 (tehdy se zimní výstupy ve Vysokých Tatrách počítaly až do konce dubna) na Brnčálovu chatu. S tehdejší výstrojí –železné karabiny a skoby, kované mačky (já jen desetihroté), dřevěné topůrka cepínů…

Pondělí:  Malý Kolový štít (Zadný Kopiniak) J stěnou Karoušek-Nejedlo.
Úterý:  Medená kotlina, přes sedlo Téryho kuloár a Lomnický štít Z stěnou Birkenmajer-   Kupczyk, přes Skalnaté Pleso a Svišťovku do chaty.
Středa: Malý Kežmarský štít S stěnou Stanislawského cestou, od Německého žebříku Szczepaňského variantou.

Kdo to zná, ví, o jak výživnou sérii výstupů v pár dnech jde. Podobně jsme postupovali i na pískovcích. Přelézali jsme tehdy vyhlášené cesty, občas nějaký prvovýstup. Není divu, že Jarda měl obdivovatele, ale i nepřející závistivce. Jeho ego bylo vyjímečné a pro slabší povahy možná i zastrašující. Jarda si toho byl vědom a nevynechal žádné příležitosti k potvrzování své pověsti…

Výhodou sportovních klubů Lokomotiva byla možnost cestovat prakticky zadarmo vlakem nejen do Vysokých Tater, ale do jakékoliv lezecké oblasti v ČSR a toho bylo plně využíváno. Příhrazy, Hruboskalsko,  Adršpašské a Teplické skály, Moravský kras, Pálava, ale i třeba Malá Fatra, kde jsme s Jardou stihli i nějaký prvovýstup na Orliu vežu, prostě lezecká symfonie. Vybírali jsme si a bylo z čeho. Když přišel sníh, Jarda se proměnil v lyžařského fantoma, hltajícího kilometry na štrekách mezi Telnice – Fláje - Telnice, na hřebeni Nízkých Tater, nebo na trase Ještěd – Sněžka – Liberec. Nekuřák, abstinent, denně běhal. 

Mlezák začal lézt pod hlavičkou Klubu čs. Alpistů Hradec Králové, zápis na Želvě v  Ádru z 12.6.1946 to potvrzuje:
 
 
V roce 1950 vstoupil do oddílu v Ústí nad Labem, kde se pod jeho  vlivem – jak píší historici tohoto  období – začalo měnit pojetí horolezectví z klasického na výkonnostní. 

Ačkoliv jsme spolu byli jedním z nejvýkonnějších lanových družstev, postupem doby přišly mezi nás problémy a naše cesty se rozdělily, ale doba byla taková. 

Co dodat? Pro lezce tady na severu Čech byl majákem, byl hvězdou.
 
7.1.2016

Komentáře, reakce:
Co dodat? Ty problémy co nás rozdělily: Agent Stb.


Jan, 7.1.2016.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.