Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Vylepšení popisů obtížnosti cest na SO.
vystaveno: 2. 1. 2015 , last update: 2.1.2015, , 5 komentářů

Vladimír Nehasil upozornil na problém zadávání klasifikace obtížnosti cest na SO. Tím, jak informace zapisují různí zapisovatelé, dochází k používání jiných klasifikačních stupnic, např. v Broumovských skalách jsou vedle sebe použity stupnice UIIA, JPK, Saské i francouzské bouldrové. I když převažuje názor, že jsme na pískovcových skalách převzali Saská pravidla a tím i jejich stupnici obtížnosti, tak je jasné, že zapisovatelé často používají svoji klasifikaci, navíc často různě modifikovanou.

Zároveň klade otázku: " Nestálo by za to trochu informace sjednotit, třeba přes srovnávací tabulku? Např. když zadám klasifikaci v Saské stupnici, tak aby Broumovští (ne všichni) neměli námitek, že to chtějí v UIIA klasifikaci a viděli vedle i klasifikaci v UIIA stupnici?"
 
Vidím v tom dva problémy, první je srovnání obtížnosti mezi různými stupnicemi (což se dá udělat snadno a rychle) a druhý problém jsou místní odchylky od obecného standardu (což se snadno a rychle udělat nedá).

Problém porovnání zapsané klasifikace cesty s jinými klasifikacemi jsme vyřešili hned, na SO jsme přidali srovnávací tabulku mezi hlavními stupnicemi a podle ní nyní u cesty vypisujeme i ekvivalenty z jiných stupnic (kouknětě například na Pulp Fiction, nejtěžší cestu Hruboskalska).

Výpis ekvivalentů není zcela mechanický. U pískovcových sektorů se snažíme ukázat hlavně ekvivalenty stupnic UIAA a francouzské, u sektorů s používanou UIAA stupnicí pak ukazujeme jen ekvivalent z francouzské stupnice apod.

Zdeněk Strnad
2.1.2015

Komentáře, reakce:
Upřímně si myslím, že by měla být zachována v každé z oblastí, ta klasifikační stupnice, která je tam historicky vzitá. Převod do francouzské (světově asi nejvíce používané) či UIAA nepřináší žádnou přidanou hodnotu. Navíc ani nemůže reflektovat např. psychickou náročnost cesty (např. na rozdíl od anglické klasifikace ). Logické odůvodnění tohoto kroku nevidím.
Ondráš, mysliveco@atlas.cz

Ondráš , 2.1.2015.

Nejde o nějakou změnu, ale jen o malinkatou přidanou hodnotu v tom, že se automaticky dohledávají přibližné(!) ekvivalenty klasifikace ve stupnicích, které se používají jinde ve světě. Přínos vidím v tom, že koho to zajímá, tak už to má vypsané a nemusí to dohledávat.

Jiná věc je označování "psychické náročnosti" syn. "zajištěnosti" cest. V řadě průvodců, zejména na jihu Evropy, existují velmi sofistikované systémy klasifikace cest z různých úhlů pohledů. Pro mne, jako "cizáka", je to informace velmi cenná a umožní mi vyhnout se některým vysloveným "vraždám". Kdo zná Past na horolezce na Suškách, tak ví, o čem mluvím.

Ale plošně zavést něco podobného na SO je velmi obtížné. Není to ani tak o zavedení těchto možností, ale kdo to pak všude zapíše? Spíše to zkusíme u nějakého malého, ale populárního sektoru a uvidíme.


zstrnad, 2.1.2015.

Mimochodem, v některých knižních kompilacích o lezeckých oblastech v Evropě jsou hlavní české pískovcové oblasti označeny ikonami černé lebky (což je pak v textu příslušně popsáno). Tak to abychom pro naše písky zavedli systém různě velkých lebek nebo lebek různě barevných. A když pak vápencový lezec z Itálie přijede na Hrubici nebo do Ádru, tak bude celkem přesně vědět, jaká koncentrace hrůzy ho ve vybrané cestě čeká.

zstrnad, 2.1.2015.

Ale oba mluvíme o tom samém. To, že jedeš do Jizerek přece neznamená, že nutně musíš mít u každé cesty převod z Walzenbacha anebo nové jizerské do Fb. To najdeš v každém průvodci na začátku anebo na konci. Problém je v psychické náročnosti cest a tu Ti žádná z navrhovaných klasifikačních stupnic nezohlednuje. A opět o tom, že jedeš do klasické oblasti plné nějakých pravidel a tradic se dočtes na příslušných místech (net,knižní průvodce etc.)...vč. jištění, psychické náročnosti, magnéziu, možnosti používání vklinencu atd. Prostě v převodu klasifikace u každé jednotlivé cesty vidím jen spoustu práce, která je ve finále k ničemu.

Ondráš , 2.1.2015.

Nerozumím ti ... dělá se to plně automaticky(!) dle srovnávací tabulky mezi klasami, žádná (fyzická) práce s tím není. Fakt nevím, co ti vadí.

zstrnad, 3.1.2015.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.