Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Hlavní body schůze OVK SZ Čechy ze dne 20.11.2014 (2. vydání).
vystaveno: 18. 12. 2014 , last update: 18.12.2014,

Hlavní body z jednání OVK SZ Čechy, které proběhlo v Teplicích dne 20.11.2014:

1.Úprava počtu členů OVK. Po mnohaleté působnosti opouští řady OVK dva mnohaletí členové. K 20. 5. 2013 požádal o ukončení členství Stanislav Emingr a počátkem roku 2014 navždy odešel do lezeckého nebe Richard Hamak. Oběma patří poděkování za obětavou odvedenou práci. OVK bude nadále pracovat v počtu 10 členů.
 
2.Jmenování nových správců oblastí
Rač – Pavel Princ (převzal správcovství od J. Masára ke 4.12.2012)
Kapucín – Ludvík Kostka (převzal správcovství od J. Masára)
Kašparák – Josef Beňo (převzal správcovství od F. Křivinky k 1.5.2014)
Loučná - Vlastislav Hrkal st. (oblast byla dosud bez správce)
Domaslavice - Vlastislav Hrkal st. (oblast byla dosud bez správce)
Krupka – Jan Masár (oblast byla dosud bez správce)
Lukov – Ivan Zajan (oblast byla dosud bez správce)
 
Bez správce nadále zůstává několik drobných oblastí v Českém středohoří, ke kterým se nedaří správce sehnat. Jedná se o Dlouhý vrch, Porta Bohemica, Skalice, Soudný vrch, Zubrnice, Dubičná, Hetov, Pustý vrch, Skalice a Babětínka. Většinou se jedná o sporadicky navštěvované oblasti s několika cestami. Nadále nemají správce oblasti s trvalým zákazem lezení.
 
3. Debata ohledně nově vznikajícího webu skalních oblastí pod hlavičkou ČHS se vyznačuje rozdílností názorů na nový projekt. Nový web však dosud není k dispozici, tudíž se k projektu nelze vyjádřit a vznést případné náměty či připomínky.
 
4. Bouldering. Z  rozhovoru o případném připojení rozvíjejícího se boulderingu pod hlavičku ČHS, potažmo OVK, vyplynulo, že bouldering je dosud živelný, nemá své zástupce a tudíž je v současné situaci těžko uchopitený. Do budoucna však bude nutno problém především v lokalitách s nějakým stupněm ochrany přírody řešit.
 
5. Správci oblastí dodali požadavky na materiál na výměny na rok 2015. 
 
6. Členové OVK jednoznačně a důrazně odmítají v ČR sílící tlaky na výstavbu zajištěných cest (ferrát) ve spravovaných oblastech s tím, že v ČR nejsou terény vhodné pro výstavbu zajištěných cest.
 
7. Průčelská rokle – jednání o možnosti lezení proběhne na správě CHKO 28.11.2014. Předpokládá se omezení lezení v době hnízdění sokola stěhovavého. 
 
8. OVK nadále apeluje na lezce, aby používali při případných prvovýstupech jen jištění schválená Bezpečnostní komisí ČHS viz web ČHS a Skalní oblasti ČR. Dále upozorňuje na včasné odevzdávání Protokolů o prvovýstupech jednotlivým správcům oblastí.
 
9. Členové OVK ani správci nepožadují vyznačení této „funkce“ na průkazech ČHS pro rok 2015.
 
10. Začátkem roku vstoupí opět v platnost sezonní uzávěry na ochranu hnízdícího ptactva. OVK prosí všechny lezce, aby sledovali aktuální uzávěry na webu ČHS a webu Skalní oblasti ČR a dodržovali striktně zákazy a omezení lezení v těchto oblastech. 
 
Pavel Suchopárek
předseda OVK SZ Čechy
18.12.2014

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.