Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Nástin řešení problému zakázaných a povolených skal na území Národního parku České Švýcarsko na Skalních oblastech ČR.
vystaveno: 19. 1. 2013 , last update: 19.1.2013,

Po prozkoumání celé problematiky lezení na území Národního parku České Švýcarsko (NP) a konzultacích s místními na začátek v několika bodech nastíním výchozí body řešení:

a) Mimo taxativně vyjmenované skály je na území NP vyhlášen zákaz lezení (Vyhláška NPČŠ, Příloha 2 s abecedně seřazenými povolenými skalami). Pro lezce je pozitivní informací, že těchto taxativně povolených skal je celkem 403 a drtivá většina lezecky zajímavých skal v tomto  seznamu je.

b) Na Skalních oblastech ČR (SO) máme skály na území NP rozděleny do 8 sektorů (viz. České Švýcarsko), ve kterým máme evidováno celkem 610 skal.

c) Prostým odečtem vychází cca 200 zakázaných skal, avšak toto číslo je velmi nepřesné, protože hranice sektorů Českého Švýcarska na SO vycházejí z historického členění  tiskem vydaných průvodců a ne vždy se přesně kryjí s hranicemi NP. Důsledkem je situace, kdy některé věže jsou na SO evidovány v sektoru na území NP, ale ve skutečnosti tyto konkrétní věže leží mimo území NP, takže zakázaných skal nakonec nejspíše bude výrazně méně.

Hlavním úkolem nyní je, aby se všechny tyto informace na SO protáhly až k jednotivým skalám tak, aby lezec měl zcela jasno, zda se na konkrétní skálu lézt sní nebo nesmí a proč.

Konkrétní postup prací bude takovýto:

- na SO v rámci Českého Švýcarska vezmeme sektor po sektoru a nejprve všechny věže označíme jako pro lezení zakázané

- pak projedeme skálu po skále, a bude-li tato skála uvedena v Přiloze 2, označíme ji jako pro lezení povolenou a do poznámky dáme text "Lezení povoleno na základě výjimky dle Přílohy2 Vyhlášky NPČŠ", nebude-li uvedena, pak ji necháme jako zakázanou a do poznámky dáme text "Dle Vyhlášky NPČŠ je na tuto skálu lezení zakázané".

- u zbylých zakázaných skal pak dohledáme a zapíšeme GPS souřadnice (nebo je někdo na místě naměří) a promítnutím polohy skály do mapy pak zjistíme, zda leží na území NP nebo ne. U skal mimo území NP zákaz zrušíme a do poznámky dopíšeme text "Lezení povoleno, skála leží mimo území NPČŠˇ.

Na území Českého Švýcarska je lezení většinou povoleno až od 1. července (detaily zde), tak to by se do té doby dalo stihnout. Výsledkem bude přesné označení zakázaných skal bez prostoru pro nějaké další nejasnosti okolo toho. A pak bude ten správný okamžik, aby místní OVK s čistým štítem pomalu začala vyjednávat s NP, co by se s těmi zákazy ještě dalo dělat ...

19.1.2013

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.