Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Jak to je s klasifikací pískovcových cest na SO.
vystaveno: 26. 3. 2012 , last update: 26.3.2012,

Radek Meier, předseda OVK Hruboskalsko, vznesl celkem smysluplný dotaz: "Chci se zeptat jak je to na SO s klasifikací cest. Hrubice je v JPK, Příhrazy v Písk.Sasko, Drábky v Písk.Sasko, Prachov v JPK, ale jen do VIIc, přesnější číslo je pak v poznámce, Drábovna v JPK, Zbiroh v Písk.Sasko atd. Nevim jaký rozdíly si mám představit když je to JPK nebo Písk Sasko. Rozdíly mezi Hrubicí a Příhrazama nebo Drábovnou a Zbirohem nejsou nebo jsou minimální. Většinu cest všude dělali stejný lidi a klasifikovali to vše dle stejné laťky. Nevim jestli je to takto záměrně, ale přijde mi to dost zbytečné, komplikované a nepřehledné".

Bez znalosti historických souvislostí to opravdu na první pohled působí jako lehce zmatené, ale příčiny jsou vcelku prozaické. Někdy do konce 80. let 20. století se nové cesty na písku klasifikovaly podle tehdy jediné klasifikace JPK. Ale v  tomto období se na scéně objevily dva nové, a z našeho úhlu podhledu protichůdné, fenomény.

Prvním byla skutečnost, že tehdy aktivní a dobří lezci se přesunuli na saské písky, do hlav převzali saskou klasifikaci a když pak udělali cestu v Česku, tak pro zápis klasifikace použili právě jen saskou klasifikaci.

Druhým fenoménem byla snaha hruboskalských lezců okolo J. Sochora nerozšiřovat JPK nahoru, ale naopak přitvrzovat klasifikaci tak, aby se saské XIa vešlo do VIIc JPK. Důsledkem bylo, že skalácká VII najednou byla za V a přitom místní dobře věděli, že v Sasku by to bylo poctivé VIIb saských.

V posledním souhrnném průvodci HS I. a II. je sice už klasifikace víceméně opravená do saské podoby, ale v některých okrajových sektorech Českého ráje stále platí, že i v nejnovějších průvodcích cesta "za pět"  v reálu může být minimálně za "sedm" (například na Kozlově). A to vědomě přeskakuji pivní témata typu "klasická sedm na Hrubici vůbec není jako klasická sedm v Ádru".

Celá věc nemá na SO jednoduché řešení. Není nikoho, kdo by dokázal sednout a vše překlasifikovat do saské pískovcové (to je asi dnešní standard) tak, aby to sedělo objektivně a hlavně napříč(!) oblastmi. Vývoj směřuje k dominanci saské klasifikace, ale než to čas srovná, je třeba se v místě lezení v tvrdosti klasifikace zorientovat dle ústního podání místních nebo to prostě jit zkusit ...

Varianty nějakého  strojového překlasifikování by možné sice byly, ale moc se do nich nehrnu, protože výsledek je nejistý a mohl by způsobit další zmatky. 

26.3.2012

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.