Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zápis z jednání správců skal v Labáku (17.8.2009).
vystaveno: 31. 8. 2009 , last update: 31.8.2009,

"Dne 17.8.2009 se sešla k jednání Labská komise.
Zúčastnili se správci pravého břehu : Michal Aulický a Jaroslav Cach, za levý labský břeh správce oblasti Jan Pleticha.

1/ po dohodě správců pravého a levého břehu se od 17.8.2009 budou uznávat nové masivy na pravém a levém břehu až od výšky 25m a více. V případě, že výška nově vzniklého masivu nebude jednoznačně přesahovat 25 metrů, prvovýstupce je povinnen před uskutečněním nového prvovýstupu požádat o výjimku příslušného správce oblasti. Podle výše uvedených podmínek budou zpětně posuzovány také výstupy na masivy uskutečněné do 17.8.2009. Nové masivy v labském údolí se budou nahlašovat správci dané oblasti. Tato opatření byla zavedena z důvodu evidence nových lezeckých masivů a nových prvovýstupů.

2/ vyzýváme všechny prvovýstupce v labském údolí, kteří nenahlásili své prvovýstupy od roku 2006 do současnosti, aby tak učinili prostřednictvím e-mailových adres:prvovovystupy.labak@centrum.cz a nebo prvovystupy@gmail.com

Důležité :
- uvést správnou polohu masivu či věže, zda se jedná o pravý či levý břeh labského údolí, název cesty, klasifikace (pískovcová, římské číslice), popis cesty, datum výstupu a jména prvovýstupců. Cesty vzniklé na masivy budou uznány pouze od obtížnosti V (pět) a výše.

3/ na pravém břehu labského údolí, na masiv Pražská stěna, vznikla cesta za hrubého porušení pravidel pro dělání prvovýstupů na pískovcích, a proto po dohodě správců byl udělen zákaz dělání cest v labském údolí konkrétnímu prvovýstupci. Zmíněný prvovýstupce rozhodnutí přijal. Cesta mimořádně a naposledy nebude vytlučena a bude zrušeno autorství.

4/ byla dohodnuta výměna starého jištění a zpevňování přístupových cest. Na obou březích zajistí jednotliví správci.

5/ správce označí přístupové cesty k lezeckým objektům podle norem ČHS a OP do konce roku 2009. Žádáme lezce o dodržování přístupových cest.

6/ správci pravého a levého břehu se budou scházet pravidelně a o svých závěrech budou informovat lezeckou veřejnost prostřednictvím lezeckých webů a lezeckých periodik.

 

Správci pravého břehu: Michal Aulický, Jaroslav Cach.
Správce levého břehu: Jan Pleticha."

Poznámka admina SO:
Z důvodů dlouhodobé koncepční snahy ČHS systematicky evidovat lezecké objekty v ČR, jakožto základní evidence pro jednání s orgány státní správy, je důležité nové masivy, věže a lezecké cesty zapisovat také do hlavní databáze na SO! Dokonce bych řekl přednostně, protože z pohledu ČHS co není na SO, bohužel jako by nebylo a mnohá jednání s ochranáři se pak mohou nečekaně zkomplikovat. Nakonec OVK Labské pískovce je orgán ČHS, a proto by k tomu měl vést lezeckou veřejnost jaksi automaticky.


 

 

31.8.2009

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.