Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Stanovisko OVK S. M. k drytoolingu v PP Váňův kámen
vystaveno: 7. 3. 2009 , last update: 7.3.2009,

Dne 2. 3. 2009 jsem byl, coby předseda místně příslušné Oblastní vrcholové komise, vyzván KÚ MSK odborem životního prostředí k podání vysvětlení a také k účasti na místním šetření ve věci „provozování drytoolingu v PP Váňův kámen poblíž Štramberka a následné medializaci této činnosti v předmětném zvláště chráněném území“.

Z předběžného šetření, které jsme v OVK provedli vyplynulo, že na přelomu ledna a února 2009 se Libor Uher spolu s Radimem Slívou v rámci přípravy na expedici Everest-Cho Oyu vydali potrénovat na Váňův kámen se zimní horolezeckou výzbrojí (cepíny a mačky), která je primárně určená k lezení v ledu a sněhu. Je-li však použita při lezení skalních úseků bez ledu a sněhu bavíme se o "drytoolingu" (pro většinu horolezců jistě nic nového). Z hlediska ochrany přírody se jedná o činnost, při které může dojít k poškrábáni skalního povrchu a případně může také dojít k výraznějšímu zásahu do skalního povrchu, který by mohly orgány ochrany přírody kvalifikovat také jako poškození předmětu ochrany přírody.

Český horolezecký svaz si je proto plně vědom možných úskalí, jež jsou spojená s touto lezeckou disciplínou a případnými dopady na možnost provozování horolezecké činnosti v chráněných územích. Proto preventivně tuto činnost pro své členy plošně na celém území ČR zakázal [Pravidla lezení ve skalních oblastech ČR, Článek 2 Ochrana přírody, Lezcům je zakázáno: b) "používat při lezení po skále zimní horolezeckou výzbroj (stoupací ledovcová železa, cepíny, zimní kladiva apod.). Výjimku může udělit OVK (např. pro bývalé lomy a nepřírodní terény).] viz.: http://www.horosvaz.cz/res/data/027/003078.pdf další důvod, proč byla tato činnost plošně zapovězena, byla obava, že v případě masivního provozování této disciplíny třebas i mimo chráněná území v lezeckých cestách, které se běžně lezou volně, by tyto cesty mohly být touto činností znehodnoceny a následné volné lezení by v nich již nemuselo být možné. Z tohoto důvodu bylo schváleno výše uvedené znění Pravidel lezení ve skalních oblastech ČR. (Pozor, nezaměňovat s lezením ledopádů.)

Naše OVK na území své působnosti doposud nevyčlenila žádný sektor, kde by udělila výjimku pro možnost provozování drytoolingu a to zejména proto, že doposud nenašla vhodnou lezeckou oblast, kde by bylo možné předem vyloučit případnou kolizi s ochrannou přírody při provozování této disciplíny! Z informací, které máme v tuto chvíli k dispozici, sice zatím není zřejmé, zda výše uvedení lezci svým počínáním způsobili nějakou změnu skalního povrchu (Toto se dozvíme z místního šetření KÚ MSK odboru životního prostředí), avšak zodpovědně můžeme prohlásit, že svým počínáním mohli vzbudit dojem, že drytooling lze bez ostychu provozovat kdekoli, kde je horolezecká činnost povolena, což rozhodně nelze! Zvlášť neblahé dopady na možnost provozování horolezecké činnosti v této lokalitě měla jejich počáteční medializace drytoolingu v této Přírodní památce. Proto velice kladně oceňujeme, že po té co jsme Liborovi s Radimem vysvětlili možné dopady jejich počínání, byli schopni veřejně uznat svou chybu a omluvit se za ni. Věříme, že tuto skutečnost vezmou příslušné orgány Ochrany přírody v potaz při svém vyhodnocování celé události.

Za OVK S. M.
Jiří Babača
6. 3. 2009
7.3.2009

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.