Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Stanislav Šilhán (1954-2008)
vystaveno: 16. 11. 2008 , last update: 16.11.2008,

V naší malé české kotlině žije zhruba 8 milionů lidí. Z těchto 8 milionů jich asi 30 tisíc někdy zkusilo lézt na skály, ale jen asi 20 tisíc jich leze aktivně a jen 5 tisíc jich leze relativně dobře. Z těchto 5 tisíc jen asi kolem 500 lidí někdy udělalo alespoň jeden prvovýstup, jen asi 100 lidí udělalo více než 100 prvovýstupů a jen asi 20 lidí udělalo několik set prvovýstupů.

A mezi tu poslední dvacítku určitě patří i Standa "Vagon" Šilhán. A nejen to. Postupem času se úrovní svého lezení, v kombinaci se skromným vystupováním, stal velkou pískovcovou autoritou, která dlouhých 30 let byla u všeho podstatného, co se na českých píscích událo. Skalami prošly celé generace lezců, každá měla svá velká jména, ale od 70.let minulého století tam vždy bylo i jméno Standa Šilhán. A to až do konce, až do 1.listopadu 2008, kdy ve svých 55 letech odešel někam úplně jinam.

Dobrá zpráva je, že po jeho odchodu nevzniká vakuum a jsou zde další výrazné osobnosti, které se jistě postarají o jeho odkaz nejenom na skalách, ale i v myšlení lezců nastupujících generací. Mohl bych je začít jmenovat, ale nějak se bojím, abych nepřivolal nějaké neštěstí, letos toho je nějak moc.

Vagon vždycky říkal: "Proč přidávat kruh do cesty, když tu cestu vylezl borec s konopákem a bos před 80 lety? Proč si na písku mazat ruce maglajzem, když tu cestu před nimi vylezlo 100 lidí bez mága a taky to šlo? Proč na písku rybařit, vždyť to nemá absolutně žádný význam! Ať jdou cvičit na umělé stěny, jen ničí skálu!".

Byl zastáncem ryzího klasického pojetí pískovcového lezení a ostatním v tom šel vzorem. Když přišla řeč na všelijaké umělotiny, tak říkal: "Klid, to se časem poddá, vždyť nakonec koho by dnes napadlo lézt na Suškách po skobách a přitom to není tak dlouho, co zde byly takto udělány nové cesty."

Vnímejme tedy jeho odkaz jako návrat k tradicím a cestu k překonávání sama sebe bez všelijakých umělých šidítek, kterými nakonec balamutíme zase jen sami sebe.



Poslední rozloučení proběhlo v neděli 16. listopadu 2008 pod Puklým sluncem na symbolickém cintoríně na Hrubá skále. Za velké účasti asi 400 lezců z blízkého i vzdáleného okolí jsme si všichni přítomní připoměli pomíjivost své vlastní existence a až hmatatelně jsme se dotkli relativity všeho našeho snažení.
16.11.2008

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.