Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Prohlášení společnosti NETSYSTEM Int. a.s. k napadení serveru Skalní oblasti ČR.
vystaveno: 10. 10. 2008 , last update: 10.10.2008,

Ve dnech 28.9.2008, 30.9.2008, 2.10.2008 a 3.10.2008 byl z IP adresy 217.11.254.178 s pomocí programu PageNest+Pro/3.11 podniknut pokus o zcizení obsahu databáze Skalních oblastí ČR (SO). S pomocí příslušných nástrojů bylo zjištěno, že tento počítač je fyzicky umístěn v objektu na poštovní adrese Novákových 456/8, 180 00 Praha 8 - Libeň, kde sídlí firma Computer design studio, jehož vlastníkem je Ing.Petr Jandík, člen VV ČHS. Identitu útočníka potvrdil i obsah databáze journalu systému, kde jsou k dispozici záznamy z této IP adresy, které jsou přímo Petrem Jandíkem podepsané.

Protože toto zjištění bylo pro nás velmi překvapivé, vyžádali jsme si k celé záležitosti stanovisko předsedkyně ČHS, Ing. Aleny Čepelkové. Ještě mnohem překvapivější však bylo, když nám sdělila, cituji "Petr Jandík nejednal svévolně, ale s mým vědomím a potažmo i s vědomím VV". Své konání vysvětluje takto, znovu cituji: "... jde o stažení dat funkcionářem ČHS pro potřeby ČHS tak, aby si je mohli prohlížet off-line".

Vzhledem k tomu, že Skalní oblasti ČR jsou právně majetkem spol. NETSYSTEM Int., a.s., která na něj vlastní veškerá autorská práva a na základně smlouvy o pronájmu je ČHS pouze pronajímá, kvalifikujeme tento krok jako velmi závažné porušení smlouvy, které může vést až k jejímu vypovězení z naší strany.

Databáze SO je nedílnou součástí systému, bez velkých úprav ji není možné samostatně provozovat a dost dobře nechápeme, proč to vlastně VV ČHS udělal. Jediné vysvětlení je, že vztahy s některými členy VV ČHS se postupem času poněkud zhoršily a toto byl pokus databázi zcizit pro další použití mimo SO. Tomu, že si je chtějí členové VV ČHS prohlížet doma off-line přece nevěří ani malé dítě. Seriózní partner by o databázi požádal a vidělo by se, co by se s tím dalo dělat.

Z pohledu lezecké veřejnosti obsah databáze SO chápeme jako veřejné vlastnictví celé lezecké komunity, jejíž aktualizace a doplňování je podporováno naším systémem SO. Informace jsou přece vkládány všemi lezci, jak členy ČHS, tak velmi často i nečleny ČHS a jakékoliv pokusy o použití databáze mimo SO jsme nuceni chápat tak, jak to výše uvádíme.

Po dohodě s předsedou Centrální vrcholové komise ČHS, která je hlavním uživatelem SO, a po zvážení celé situace jsme se rozhodli SO znovu spustit, dále vyvíjet a podporovat jeho provoz bez ohledu na to, co se stalo. SO slouží celé lezecké veřejnosti a určitě by nebylo dobré je zahazovat jen proto, že se pár lidí nedokáže shodnout na stejném vidění světa. V zájmu uklidnění situace se již k celé věci nebudeme vyjadřovat, se stávajícím VV ČHS nebudeme vést další nekonečné diskuse a celou záležitost necháme k projednání až na období po zvolení nového předsedy ČHS a nových členů VV ČHS na blížící se Valné hromadě ČHS. A budeme doufat, že se fragmenty databáze SO neobjeví třeba na horyinfo.cz.

Dr. Zdeněk Strnad
NETSYSTEM Int. a.s.
10.10.2008

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.