Galerie horolezců
Horolezecká bibliografie
Časopis "Pohledy do historie"
Časová osa
FAQ
Galerii horolezců - karta lezce
 
Úvod
A
B
C
Č
D
Ď
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
Ř
S
Š
T
U
V
W
Z
Ž
Fotky lezců
Fotogalerie na karet lezců
Jen karty spopisem
Jen lezkyně
Přidat novou kartu
Zorka Prachtelová  

(1943 - 2011)

rozená Mayerová

Jestliže zapsané údaje neodpovídají skutečnosti nebo zcela chybí, kliknutím na tlačítko Editace karty lezce je můžete doplnit, opravit nebo přidat.



Vlček Karel: Drábské světničky. Petr Prachtel skáče z Tučňáka na Stařenu. Jistí Zorka Prachtelová.



Karel Vlček - " Šedý ": Drábské světničky - Janebova věž - Údolní cesta. Leze Petr Prachtel s Zorkou Prachtelovou.


 Fotogalerie lezce

Zorka Prachtelová (archív Tomáše Flanderky)

Zorka Prachtelová z filmu Jump, 1997 (foto: Vladimír Procházka, archív Tomáše Flanderky)
 Bibliografie
 (2011):
Ad Memoriam... Zorka Prachtelová
Boris Hlaváček (2013):
P.R.A.C.H.T.E.L. aneb život na niti
Karl Däweritz (1983):
Klettern im sächsischen Fels
 (2007):
Jizerské skály
Petra Michvocíková (2012):
Rozhovor s Petrem Prachtelem a Borisem Hlaváčkem
Vladimír Procházka (2011):
Zorka Prachtelová
Petra Michvocíková (2103):
Eiger a čeští horolezci - povídání první

 Lokalizace prvovýstupů





 Poznámka ke grafu: u 2 cest není uveden datum prvovýstupu.

 Evidované prvovýstupy
cesta klasifikace rok
PŘES TORWACHTERA (KOZEL) VIIb Jizerská st. 0
PERSEIDY (PERSEUS) VIb Jizerská st. 0
JIHOVÝCHODNÍ KOMÍN (KORÁL) V JPK 1964
JIHOVÝCHODNÍ SPÁRA (KORÁL) IV JPK 1964
VARIANTA JV SPÁRY (KORÁL) III JPK 1964
JIHOVÝCHODNÍ CESTA - 2.VAR. (PRACHOVSKÁ ČAPKA) VII JPK 1965
7. VARIANTA (KAPELNÍK) VIIc JPK 1966
8. VARIANTA (KAPELNÍK) VIIIb JPK 1966
PŘÍMÁ VARIANTA (PANENKA) VIIa Písk.Sasko 1966
VARIANTA (LAVICE) VIIc JPK 1967
ŠIKMÁ CESTA (KUKAČKA) VIII JPK 1967
ZÁPADNÍ PRAVÁ SPÁRA (DRÁŽĎANSKÁ VĚŽ) VIIb JPK 1967
VÝCHODNÍ LEVÁ SPÁRA (HLÁSKA) VIIb JPK 1967
VIA MARBURG (SFINGA) VIIc JPK 1970
SEVEROZÁPADNÍ HRANA (BARIKÁDA) VIIb JPK 1970
KAVČÍ STĚNA - PŘÍMÁ VAR. (BALUSTRÁDA) VIIIa Písk.Sasko 1970
JIŽNÍ SOKOLÍK (KARLŮV KÁMEN) VIIb JPK 1972
PŘEPAD ZE SÝČKA (KUKAČKA) IV JPK 1972
ÚDOLNÍ SPÁRA (NEZNÁMÁ) VII JPK 1972
PRSTÝNEK (MAJÁK) VIIc JPK 1973
NORMÁLNÍ CESTA (KAPRAĎÁK) III JPK 1973
ZÁPADNÍ HRANA (KAZBEK) VII JPK 1973
PARABOLA (KOUTOVÁ) VIIb JPK 1973
15 (ÚDOLNÍ C.) (TROJÚHELNÍK) V JPK 1973
ÚDOLNÍ CESTA (ZTRACENÁ) IV JPK 1973
NÁHORNÍ STŘEDNÍ (BALUSTRÁDA) VIIb Písk.Sasko 1973
PRACHTELOVA CESTA (BALUSTRÁDA) VIIc Písk.Sasko 1973
PŘEVISLÁ SPÁRA (BALUSTRÁDA) VIIc Písk.Sasko 1973
VAR. CEMENTU (BALUSTRÁDA) VIIa Písk.Sasko 1973
SEVEROVÝCHODNÍ VARIACE (DRAČÍ VĚŽ) VIIIb JPK 1974
DIAGONÁLNÍ CESTA (SVÉHLAVIČKA) VIIb JPK 1974
ROZPĚRNÝ KOMÍN (KUKAČKA) IV JPK 1974
ZÁPADNÍ CESTA (KUKAČKA) VIIb JPK 1974
KOMÍNOVÁ CESTA (SÝČEK) VI JPK 1974
ZÁPADNÍ HRANA (MENHIR) VII JPK 1974
JIHOZÁPADNÍ HRANA (GALEON) VII JPK 1975
CESTA VERTIKÁLNÍCH DĚR (JARNÍ) VI JPK 1976
LICENČNÍ CESTA (SKALNÍ DÓM) V JPK 1976
PILÍŘ DÓMU (SKALNÍ DÓM) VII JPK 1976
CESTA MOŘSKÉHO PRASÁTKA (DOUBRAVSKÁ VĚŽ) VIIa Písk.Sasko 1976
CESTA PŘES DÍRKU (SPÍCÍ MNICH) VI Písk.Sasko 1976
VÝCHODNÍ CESTA (SPÍCÍ MNICH) VIIb Písk.Sasko 1976
SOVÍ CESTA (BACHYNĚ) VII JPK 1976
JIHOVÝCHODNÍ CESTA (BRČÁLOVÁ SKALKA) IV JPK 1977
PŘEKROK (BRČÁLOVÁ SKALKA) II JPK 1977
PŘES VĚŽIČKU (SLUNEČNÁ) VI JPK 1977
PŘEVISLÝ KOUT (SLUNEČNÁ) V JPK 1977
ZÁPADNÍ CESTA (SKALNÍ DÓM) III JPK 1977
TOBOGÁN (FARAON) VIIc JPK 1978
CESTA PŘES KAJÍCNÍKY (JIČÍNSKÁ VĚŽ) VIII JPK 1978
ZÁPADNÍ HRANA (FARAON) VIIb JPK 1979
JEDENAČTYŘICÍTKA (KOKOT (OCAS SAHARY)) VIIIc JPK 1979
IN DULCI JUBILO (KŘEMENOVÁ (DOPPELTURM)) VIIIc JPK 1979
PROJEKT 1963 (OCÚN) VIIIb JPK 1979
JIŽNÍ ZKRATKA (STRUBICHOVA VĚŽ) VIIc JPK 1979
OMMAGE • MAN STRUBICH (STRUBICHOVA VĚŽ) VIIIb JPK 1979
VARIANTA OMMAGE (STRUBICHOVA VĚŽ) VIII JPK 1979
VÝCHODNÍ CESTA (SVÉHLAVIČKA) VI JPK 1979
HODINÁŘSKÁ CESTA (KUKAČKA) VIIc JPK 1979
PRACHTELOVA CESTA (SOUDEK) VIIc Písk.Sasko 1979
APK (ÚDOLNÍ KOMÍNOVÉ VĚŽE) VIIIa Písk.Sasko 1979
MAZLAVÉ MÝDLO (OHRADA) VIIb JPK 1981
STĚNA GNÓMŮ (OHRADA) VI JPK 1981
ZELENÁ HRANA (OHRADA) VIIb JPK 1981
VNITŘNÍ KOMÍN (BLUDIŠTĚ - M) III Písk.Sasko 1981
VNITŘNÍ KOUT (BLUDIŠTĚ - M) III Písk.Sasko 1981
SEVERNÍ HRANA (HRANATÁ SKÁLA - M) III Jizerská st. 1982
VÝCHODNÍ HŘBET (NETOPÝŘÍ VĚŽIČKA) V Jizerská st. 1982
MALÉ YOSEMITY (POLEDNÍ STĚNA) VII Jizerská st. 1982
PŘECHODOVÁ CESTA (PYRAMIDA (MLČOUCHOVA VĚŽ)) VII JPK 1982
RŮŽOVÁ GALERIE (PYRAMIDA (MLČOUCHOVA VĚŽ)) VIIb JPK 1982
SOLIVAR (PYRAMIDA (MLČOUCHOVA VĚŽ)) III JPK 1982
BONSAI (TRIO) VII JPK 1982
GAUDEAMUS (TRIO) VIIb JPK 1982
LEVÁ SPÁRA (ZERO - M) III JPK 1982
OYBINSKÁ SPÁRA (ZERO - M) VIII JPK 1982
LACHTANNÍ HRANA (ŠAVLOVNA) VIIc JPK 1982
CESTA PŘES HODINY (MALÁ FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VI Jizerská st. 1983
CHOROŠOVÝ ŽLÁBEK (MALÁ FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VI Jizerská st. 1983
HLADKÝ ŽLÁBEK (MALÁ FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VIb Jizerská st. 1983
ÚDOLNÍ PLOTNY (MALÁ FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) V Jizerská st. 1983
TRIOVÁ PLOTNA (ČERVENÉ SKÁLY - JZ VRCHOL) V Jizerská st. 1983
TRIOVÁ PLOTNA - VARIANTA (ČERVENÉ SKÁLY - JZ VRCHOL) V Jizerská st. 1983
CESTA PETRA A PAVLA (ČERVENÉ SKÁLY - SV VRCHOL) VIIc Jizerská st. 1983
ZÁBAVNÝ KOUTEK (ČERVENÉ SKÁLY - SV VRCHOL) III Jizerská st. 1983
ZÁPADNÍ STĚNA (ŠPIČATÁ VĚŽ) VIb Jizerská st. 1983
MAZLAVÁ CESTA (MIHULKA) VIIc JPK 1983
4 + 4 (TRIO) VI JPK 1983
JIHOZÁPADNÍ STĚNA (ÚNOROVÁ) VIIIb JPK 1983
IN MEMORIAM (ÚZKÁ NEZNÁMÁ) VIII JPK 1983
VIRIBUS UNITIS (JIČÍNSKÁ VĚŽ) VIIIb JPK 1983
SEVERNÍ VARIACE (DIVÁ MÁŘÍ) VIb Jizerská st. 1984
ZET (DIVÁ MÁŘÍ) VIIb Jizerská st. 1984
PAMĚTNÍ HRANA (FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ) VIb Jizerská st. 1984
PAMĚTNÍ TRAVERZ (FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ) VI Jizerská st. 1984
VÝCHODNÍ HRANA (MALÁ MÁŘÍ) VI Jizerská st. 1984
ZÁPADNÍ KOUT (MALÁ MÁŘÍ) V-VI Jizerská st. 1984
SEVEROVÝCHODNÍ HRANA (NOS) VIb Jizerská st. 1984
ÚDOLNÍ CESTA - PŘÍMÁ VARIANTA (NOS) VIb Jizerská st. 1984
JIHOZÁPADNÍ HRANA (POHOVKA) VIb Jizerská st. 1984
VIA PARABOLICA (POLEDNÍ STĚNA) VIb Jizerská st. 1984
GAHLEROVA SPÁRKA (UHLÍŘOVA ČAPKA) VIIb Jizerská st. 1984
MARIA THERESIA (ČERVENÉ SKÁLY - SV VRCHOL) V Jizerská st. 1984
PŘEVISLÁ SPÁRA (FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ) VIb Jizerská st. 1985
TRAVERZ APOŠTOLŮ (KOVADLINA) VIb Jizerská st. 1985
TRAVERZ APOŠTOLŮ - VARIANTA (KOVADLINA) IV Jizerská st. 1985
JIHOZÁPADNÍ HRANA (OSTŘÍ) IV Jizerská st. 1985
JIHOZÁPADNÍ HRANA COMBI (POHOVKA) VIc Jizerská st. 1985
VÝCHODNÍ PLOTNA (POHOVKA) VI Jizerská st. 1985
JIŽNÍ CESTA (POLEDNÍ ZUB) VIb Jizerská st. 1985
JIŽNÍ CESTA - VARIANTA (POLEDNÍ ZUB) IV Jizerská st. 1985
BALVAN A KYVADLO (SEDLO) VIc Jizerská st. 1985
KŘÍŽOVÁ CESTA (SVINÍ KÁMEN) VIb Jizerská st. 1985
CESTA OPOZDILCŮ (ZAHRADNÍ STĚNA - MALÁ PLOTNA) VIb Jizerská st. 1985
ORANŽOVÁ GALERIE (ZAHRADNÍ STĚNA - ŽLUTÁ STĚNA) VIIb Jizerská st. 1985
PŘÍMÁ SEVERNÍ (ZVON) VII Jizerská st. 1985
PARALIPOMENON (ČERVENÉ SKÁLY - JZ VRCHOL) VIb Jizerská st. 1985
DIAGONÁLA (BOROVÁ VĚŽ) VIb Jizerská st. 1986
DVOUHODINKOVÁ - PODKROVNÍ VAR. (BOROVÁ VĚŽ) VIb Jizerská st. 1986
LEVÝ KOUTOVÝ KOMÍN - FOTOVARIANTA (BOROVÁ VĚŽ) VI Jizerská st. 1986
TISOVÝ KOUT (DIVÁ MÁŘÍ) V Jizerská st. 1986
SEVERNÍ HRANA (DOLNÍ HLÍDAČ) VIb Jizerská st. 1986
ČTYŘI SCHODY (DOLNÍ HLÍDAČ) VIb Jizerská st. 1986
PARAGRAF (DVOJITÁ VĚŽ) VII Jizerská st. 1986
PO HŘBETĚ (DVOJITÁ VĚŽ) VI Jizerská st. 1986
WC SOKOLÍK (DVOJITÁ VĚŽ) VIc Jizerská st. 1986
SESKOKOVÁ HRANA (DŮLNÍ SKÁLA) VIb Jizerská st. 1986
DO BORŮVEK (FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VI Jizerská st. 1986
QUASISPÁRA (FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VIc Jizerská st. 1986
SEVEROVÝCHODNÍ HRANA (FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VIc Jizerská st. 1986
ZÁPADNÍ HRANA (FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ) VIb Jizerská st. 1986
ZÁPADNÍ HRANA - NÁSTUPOVÁ VARIANTA (FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ) V Jizerská st. 1986
JIHOVÝCHODNÍ ROH (HRADBY) VI Jizerská st. 1986
ZÁPADNÍ KOMÍN (JAVOROVÁ VĚŽ) V Jizerská st. 1986
ÚDOLNÍ CESTA - LEVÁ NÁSTUPOVÁ VARIANTA (KOVADLINA) IV Jizerská st. 1986
ÚDOLNÍ CESTA - STŘEDNÍ NÁSTUPOVÁ VARIANTA (KOVADLINA) VI Jizerská st. 1986
SEVEROZÁPADNÍ STĚNA (NOS) VIb Jizerská st. 1986
HORSKÁ CESTA (OŘEŠNÍK) VIb Jizerská st. 1986
VELKÝ PŘEVIS (OŘEŠNÍK) VII Jizerská st. 1986
ČTYŘI KLÍČE (POLEDNÍ STĚNA) VIb Jizerská st. 1986
DÁMSKÁ CESTA (ROZEKLANÁ SKÁLA) IV Jizerská st. 1986
LOUSKÁČEK (ROZEKLANÁ SKÁLA) V-VI Jizerská st. 1986
SLEPCI O POLEDNÁCH (ROZEKLANÁ SKÁLA) II Jizerská st. 1986
ŠIKMÁ SMRT (ROZEKLANÁ SKÁLA) VIb Jizerská st. 1986
JIŽNÍ SPÁRA (STRÁŽCE GRÁLU) V-VI Jizerská st. 1986
JIŽNÍ SPÁRA (STRÁŽCE GRÁLU) V-VI Jizerská st. 1986
SEVERNÍ PRAVÁ (STŘEDNÍ HLÍDAČ) VIb Jizerská st. 1986
SEVEROZÁPADNÍ STĚNA (STŘEDNÍ HLÍDAČ) II Jizerská st. 1986
AMFORTASOVY VARIACE (VĚŽ GRÁLU) VIc Jizerská st. 1986
PARSIFALOVA LÁVKA (VĚŽ GRÁLU) VI Jizerská st. 1986
POD SLANĚNÍM (ČAROSTŘELEC) VII Jizerská st. 1986
PŘES KAZATELNU (ČAROSTŘELEC) VIIb Jizerská st. 1986
PŘES KAZATELNU - PLOTNOVÁ VARIANTA (ČAROSTŘELEC) VI Jizerská st. 1986
PŘES KAZATELNU - SPÁROVÁ VARIANTA (ČAROSTŘELEC) VI Jizerská st. 1986
KŘEMÍLKOVA CESTA - VOCHOMŮRKOVA VARIANTA (ŽELVA) VIc Jizerská st. 1986
JESKYNNÍ PLOTNY (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) V Jizerská st. 1987
JZ HRANA (FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VIc Jizerská st. 1987
SEVERNÍ ŽLÁBEK - VARIANTA ZLEVA (FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VI Jizerská st. 1987
ZVONIVÁ CESTA (HORNÍ HLÍDAČ) VIc Jizerská st. 1987
RAMPA (MALÁ FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) IV Jizerská st. 1987
JIŽNÍ CESTA (MORČOUN) V-VI Jizerská st. 1987
NÁHORNÍ PRAVÁ (MORČOUN) VI Jizerská st. 1987
PŘES KRYSTAL (MORČOUN) VIb Jizerská st. 1987
SEVEROVÝCHODNÍ STĚNA (MORČOUN) VIc Jizerská st. 1987
CESTA PADAJÍCÍCH KAPEK (MUFLONÍ PŘEVIS - M) VIIc Jizerská st. 1987
DÁMSKÝ GAMBIT (MUFLONÍ PŘEVIS - M) VIb Jizerská st. 1987
DÁMSKÝ GAMBIT - VARIANTA NÁSTUPU (MUFLONÍ PŘEVIS - M) VI Jizerská st. 1987
MOKRÝ KOUT (MUFLONÍ PŘEVIS - M) V-VI Jizerská st. 1987
PŘES HODINY (MUFLONÍ PŘEVIS - M) V Jizerská st. 1987
SEPARÁTNÍ REALITA (MUFLONÍ PŘEVIS - M) VIIc Jizerská st. 1987
ZA BALVANEM (MUFLONÍ PŘEVIS - M) V-VI Jizerská st. 1987
CESTA NAD KAPLIČKOU (POSLEDNÍ VĚŽ) VI Jizerská st. 1987
KOČIČÍ HRANA (POSLEDNÍ VĚŽ) V Jizerská st. 1987
PŘEVISLÁ SPÁRA (POSLEDNÍ VĚŽ) VIb Jizerská st. 1987
SEVEROVÝCHODNÍ CESTA (POSLEDNÍ VĚŽ) V-VI Jizerská st. 1987
VESELÉ NAROZENINY (ČAROSTŘELEC) VIIb Jizerská st. 1987
PŘEVISLÝ KOUT (ČERNÁ VĚŽ) VI Jizerská st. 1987
ÚDOLNÍ CESTA - VARIANTA (ČERNÁ VĚŽ) V Jizerská st. 1987
ÚDOLNÍ HRANA (ČERNÁ VĚŽ) V-VI Jizerská st. 1987
CÉRES (DOLNÍ HLÍDAČ) VIIb Jizerská st. 1988
MARTAGON (DVOJITÁ VĚŽ) VIIc Jizerská st. 1988
ZÁSUVKA (HAJNÝ) VII Jizerská st. 1988
EURO 88 (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VII Jizerská st. 1988
EURO 88 - VAR. DOLEZU (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VIb Jizerská st. 1988
EURO 88 SUPER (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VIIb Jizerská st. 1988
SVÁTEČNÍ CESTA (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VI Jizerská st. 1988
VIDLIČKA (HRADBY) VIc Jizerská st. 1988
VIDLIČKA - VARIANTA (HRADBY) VIb Jizerská st. 1988
ČERVENÁ DEPRESE (KOVADLINA) VII Jizerská st. 1988
RŮŽOVKA (PARSIFAL) VIb Jizerská st. 1988
SVATÝ JIŘÍ (SEDLO) VIb Jizerská st. 1988
TANEC ISCHEMIKŮ (SRDCE) VIb Jizerská st. 1988
ZÁPADNÍ HRANA (TEMNÁ VĚŽ) VIb Jizerská st. 1988
RŮŽOVÁ PROMENÁDA (ZAHRADNÍ STĚNA - ŽLUTÁ STĚNA) VIII Jizerská st. 1988
COMEBACK (ČERNÁ STĚNA) VIb Jizerská st. 1988
CESTA PRO LIDI (ŽÁBA) VI Jizerská st. 1988
POKUŠENÍ DR. ANTONIA (FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VIIc Jizerská st. 1989
CESTA PRO SÓLA (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VI Jizerská st. 1989
ZIMNÍ HRANA (HRADBY) VIb Jizerská st. 1989
KLIKA (MALÁ FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VIIb Jizerská st. 1989
ORANŽOVÁ SPÁRA (MUFLONÍ PŘEVIS - M) VIb Jizerská st. 1989
ZÁVĚREČNÉ CVIČENÍ (MUFLONÍ PŘEVIS - M) VI Jizerská st. 1989
DO ZIMNÍHO ŽLABU (NOS) VIb Jizerská st. 1989
VÝCHODNÍ STĚNA (NOS) VIb Jizerská st. 1989
K POCTĚ VODOPÁDU (VODOPÁDOVÉ SOLITÉRY) VII Jizerská st. 1989
ČERVENÝ KOUT (VODOPÁDOVÉ SOLITÉRY) IV Jizerská st. 1989
ROHOVÁ SPÁRA (ZAHRADNÍ STĚNA - MALÁ ŽLUTÁ STĚNA) VII Jizerská st. 1989
HRANA PŘEDSKALÍ (ZAHRADNÍ STĚNA - ŽLUTÁ STĚNA) IV-V Jizerská st. 1989
STŘEDNÍ SPÁRA (ZAHRADNÍ STĚNA - ŽLUTÁ STĚNA) VIc Jizerská st. 1989
DIRETKA (ZAHRADNÍ STĚNA BRADLO - M) V Jizerská st. 1989
SEVEROZÁPADNÍ HRANA (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) VIc Jizerská st. 1990
VRŠEK "V" ŽLÁBKU (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) VI Jizerská st. 1990
ČERNÁ STĚNA (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) VIc Jizerská st. 1990
ČERNÁ STĚNA - VAR.SUPER (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) VIc Jizerská st. 1990
ŠAVLE DIRECT (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) VIc Jizerská st. 1990
ŠMIRGL - VAR (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) VIc Jizerská st. 1990
HRANA ZA BUKEM (HAJNÝ) VII Jizerská st. 1990
STĚNA ZA BUKEM (HAJNÝ) VIb Jizerská st. 1990
VÝCHODNÍ HŘBET (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) III Jizerská st. 1990
K NAROZENINÁM (MALÁ FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VIc Jizerská st. 1990
ROMBOEDR (ZAHRADNÍ STĚNA - AMETYST) VIIb Jizerská st. 1990
VÉNA ESQUIRE (ZAHRADNÍ STĚNA - MALÁ ŽLUTÁ STĚNA) VIIb Jizerská st. 1990
TŘETÍ SPÁRA (ZAHRADNÍ STĚNA - PLOTNA NAD ORLÍM HNÍZDEM - M) VIIb Jizerská st. 1990
BONSAJ - PLOTNA (ZAHRADNÍ STĚNA - VELKÁ PLOTNA - M) VIIb Jizerská st. 1990
FRANZ HAUPT ESQUIRE (FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ) VIc Jizerská st. 1991
SEVERNÍ HRANA (FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ) VI Jizerská st. 1991
WOLFGANG ESQUIRE (KŘÍŽOVÁ) (FRÝDLANTSKÉ CIMBUŘÍ) VIIb Jizerská st. 1991
CESTA R.E.P. (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VIb Jizerská st. 1991
INOVACE (KAZATELNA) VI Jizerská st. 1991
VĚTRNÁ SPÁRA - VARIANTA (KAZATELNA) VI Jizerská st. 1991
JEN SPÁRA (KOZEL) V-VI Jizerská st. 1991
PŘES JEHLIČKU (KOZLÍ JEHLA) VIIc Jizerská st. 1991
SEVEROZÁPADNÍ STĚNA - VARIANTA PŘES ČARODĚJNICI (NOS) VI Jizerská st. 1991
100 LET ČEPICE (UHLÍŘOVA ČAPKA) VIIIc Jizerská st. 1991
MOZART FACE (ZVON) VIIIb Jizerská st. 1991
PŘEKROKOVÁ HRANA (MASKA) VI JPK 1991
HYPERKOUT (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VIIIc Jizerská st. 1992
JZ HRANA (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VIIb Jizerská st. 1992
PŘES PILÍŘEK (HORNÍ LYSÁ SKÁLA) VIc Jizerská st. 1992
Z KOZLA ZAHRADNÍK (KOZEL) VIIc Jizerská st. 1992
TCHÝNÍ JAZYK (MALÁ FRÝDLANTSKÁ VĚŽ) VIc Jizerská st. 1992
KVAZIKOMÍN (PLOTNA U KOVADLINY) VIb Jizerská st. 1992
BABÍ LÉTO - VARIANTA BABÍHO LÉTA (ZAHRADNÍ STĚNA - JESKYNNÍ STĚNA - M) VII Jizerská st. 1992
STŘECHA DIRETKY (ZAHRADNÍ STĚNA - JESKYNNÍ STĚNA - M) VI Jizerská st. 1992
PSÍ VÍNO (ZAHRADNÍ STĚNA - ŽLUTÁ STĚNA) VIIb Jizerská st. 1992
ROVNÝ KILY (ZAHRADNÍ STĚNA - ŽLUTÁ STĚNA) VIc Jizerská st. 1992
SEVERNÍ HRANA (OTTOVY VĚŽE) VIIIc JPK 1992
VARIANTA COMBI (OTTOVY VĚŽE) VIIIc JPK 1992
DRAČÍ HŘBETY (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) VIc Jizerská st. 1993
KLASICKÁ CESTA - VAR. (DOLNÍ LYSÁ SKÁLA) V Jizerská st. 1993
HAEMATIT (KOVADLINA) IX Jizerská st. 1993
KOMODO (KOVADLINA) VIb Jizerská st. 1993
COSI FAN TUTTE (PANENKA) VIb Jizerská st. 1993
HRANA MLÁK (PLOTNA U KOVADLINY) VIb Jizerská st. 1993
NOVÁ ÚDOLNÍ CESTA (PLOTNA U KOVADLINY) VIc Jizerská st. 1993
NORMÁLNÍ CESTA (SMRKOVÝ KÁMEN) II Jizerská st. 1993
BELLA VISTA (KORÁL) VIII JPK 1993
CITRÍN (KORÁL) VIIIb JPK 1993
VARIANTA BELLA VISTY (KORÁL) VIII JPK 1993
PŘÍMÁ STĚNA (DOLNÍ HLÍDAČ) VIb Jizerská st. 1994
BUKOVÁ SPÁRA (HAJNÍ KOSTEL) IV Jizerská st. 1994
DUBOVÁ SPÁRA (HAJNÍ KOSTEL) IV Jizerská st. 1994
JEŘÁBOVÁ SPÁRA (HAJNÍ KOSTEL) VI Jizerská st. 1994
K POCTĚ MODŘÍNŮ (HAJNÍ KOSTEL) VIII Jizerská st. 1994
CESTA DO POČTU (HORNÍ HLÍDAČ) III Jizerská st. 1994
DEŠTIVÁ CESTA - ROZPLETENÁ VARIANTA (HORNÍ HLÍDAČ) VI Jizerská st. 1994
ZIMNÍ CESTA (HORNÍ HLÍDAČ) V Jizerská st. 1994
VAMPÝR (KAZATELNA) VIIc Jizerská st. 1994
HYPERBOLA (MORION) VIb Jizerská st. 1994
NÁHORNÍ SOKOLÍK (MORION) VI Jizerská st. 1994
LEVÁ ÚDOLNÍ HRANA (NOS) VIb Jizerská st. 1994
PLOTNA (SMRKOVÝ KÁMEN) VI Jizerská st. 1994
TU SOLUS (SMRKOVÝ KÁMEN) V Jizerská st. 1994
NÁHORNÍ BOULDER (HAJNÍ KOSTEL) IV-V Jizerská st. 1995
HUMUS SPÁRA (OSTRÝ ROH) VI Jizerská st. 2000
HRANA SŤA ČEPEL (MORION) VIb Jizerská st. 2004
SIO2 (KOVADLINA) VIIIb Jizerská st. 2005

Jestiže nějaký starý prvovýstup tohoto lezce ve výše uvedeném seznamu chybí, znamená to, že na Skalních oblastech ČR není evidován. Tuto cestu lze dopsat v v sekci evidence skal a cest. Zde se nejprve proklikejte k dané skále a pak váš výstup zapište jako Zápis chybějící cesty. Pro tento typ zápisu se nemusíte nijak registrovat.








































Pohledy do historie lezení na skalách ČR

  • Galerie lezců na skalách ČR

  • Bibliografie vydané beletrie, časopisů, horolezeckých průvodců, samostatných novinových i webových článků a videí o historii lezení na skalách ČR a faksimilí historických Vrcholových knih a Protokolů o prvovýstupech

  • Webový časopis s originálními články o historii lezení na skalách ČR

  • Časová osa prvovýstupů na skalách ČR

  •  Databáze
    11738lezců v Galerii lezců
    75vydaných knih
    181novinových článků
    25webů
    193webových článků
    52Vrcholových knih
    2127Protokolů

    Potřebujete-li něco opravit
    nebo poradit, ozvěte se na
    zstrnad@netsystemas.com


    Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



    © Copyright 2004–2017 NETSYSTEM Int., a. s.
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu NETSYSTEM Int., a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru skalnioblasti.cz je NETSYSTEM Int, a. s., se sídlem Holého 936/10, 460 01 Liberec 1.

    Informace o reklamních plochách na serveru Skalní oblasti ČR