Galerie horolezců
Horolezecká bibliografie
Časopis "Pohledy do historie"
Časová osa
FAQ
Galerii horolezců - karta lezce
 
Úvod
A
B
C
Č
D
Ď
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
Ř
S
Š
T
U
V
W
Z
Ž
Fotky lezců
Fotogalerie na karet lezců
Jen karty spopisem
Jen lezkyně
Přidat novou kartu
Miroslav 'Lanč' Šmíd  

(1952 - 1993)

proslulý český horolezec, zakladatel MHFF v Teplicích nad Metují, zemřel v Yosemitech. (datumy také viz kaple v Adršpašských skalách)

Jestliže zapsané údaje neodpovídají skutečnosti nebo zcela chybí, kliknutím na tlačítko Editace karty lezce je můžete doplnit, opravit nebo přidat.


 Fotogalerie lezce


 Jmenovci(kyně)
Šmíd E.
Šmíd Jiří
Šmíd Karel
Šmíd Petr
Šmída 
Šmídová Martina
Šmídová Monika
Šmídová 

 Bibliografie
Miroslav Šmíd (1991):
Ze života horolezce
Miroslav Šmíd (1995):
Cesty a návraty
Ivan Dieška, Václav Širl, B. Šišovská a kol. (1989):
HOROLEZECTVO encyklopédia
Bohumil Sýkora (2004):
Pískaři
Miloslava Svěcená, Pavel Svěcený (2013):
Bohatýrské časy
Jiří Kotland (1980):
Odvážný horolezecký pokus
Václav Širl (1977):
Horolezci do nového roku - 1977
Alena Čepelková (2012):
Vzpomínky na Mirka Šmída - Míra a ženy
František Vítek (2002):
Seznam československých resp. českých výstupů severní stěnou Eigeru
Taťána Kuchřová (2013):
Radan Kuchař jak ho možná neznáte
Jiří Novák (1978):
Výstupy roku 1977
Česká televize (2003):
České himalájské dobrodružství (3.)
Miroslav Šmíd (1983):
Bojogénes direct aneb Tři muži na laně
Miroslav Šmíd (1986):
Ama Dablam

 Lokalizace prvovýstupů





 Poznámka ke grafu: u 5 cest není uveden datum prvovýstupu.

 Evidované prvovýstupy
cesta klasifikace rok
ŠMÍDOVA (PAST) VIIc Písk.Sasko 0
DÍROU (KARBANÍK) VIIb Písk.Sasko 0
PROSTŘEDNÍ SPÁRA (KRAJNÍ) VIIa Písk.Sasko 0
OD KŘÍŽKU (NEKONEČNÁ) VIIa Písk.Sasko 0
LANČOVA (STĚNA STARÝCH PÁNŮ) VIIb Písk.Sasko 0
JIŽNÍ (DĚLOVÁ KOULE) 3 UIAA 1967
SEVERNÍ KOMÍN (VĚTRNÍK) 3 UIAA 1967
SEVERNÍ HRANA (DEVĚTADEVADESÁTKA) VI Písk.Sasko 1967
SOVÍ KOMÍN (ZBLOUDILÁ MASKA) III Písk.Sasko 1967
ÚDOLNÍ SPÁRA (SLUJ ČESKÝCH BRATŘÍ) VIIc Písk.Sasko 1969
TĚŽKÉ TRAVERZY (BUDÍK) VIIa Písk.Sasko 1970
SNADNÁ (KORÁB) Přeskok 3 UIAA 1971
PRÁSKNUTÍ BIČEM (VĚŽ JARDY BERANA) 7+ UIAA 1972
DIRETTISSIMA SKIKLUBU (SOKOL) VIIc Písk.Sasko 1972
VARIANTA PASTVA PRO SOBY (KLÍČ) VIIb Písk.Sasko 1973
KLIKATÁ SPÁRA (BUBÁČEK) V Písk.Sasko 1974
KOUTEM (BUBÁČEK) V Písk.Sasko 1974
ÚDOLNÍ (BUBÁČEK) VI Písk.Sasko 1974
VIVA RITA (CHERUBÍN) VIIa Písk.Sasko 1974
HAUCKASOVY SLZY (KURÝR) VI Písk.Sasko 1974
ÚDOLNÍ (MLÁDĚ) VIIa Písk.Sasko 1974
BOSONOHÁ HRANA (STŘELCI) VIIIa Písk.Sasko 1974
CESTA K SLUNCI (BALDACHÝN) 7 UIAA 1974
MODLITBA (CHRÁMOVÉ STĚNY) 6 UIAA 1974
TURECKÁ SPÁRA (HORNÍ STĚNY) 6 UIAA 1974
TURECKÁ SPÁRA - TRAVERSOVÁ VARIANTA (HORNÍ STĚNY) 6+ UIAA 1974
JOBOVA - KRUHOVÁ VARIANTA (KROKODÝLÍ STĚNA) 6 UIAA 1974
KROKODÝLÍ SPÁRA (KROKODÝLÍ STĚNA) 6 UIAA 1974
ŽABKOVÁ (STŘÍBRNÁ) 6+ UIAA 1974
VERTIKÁLNÍ SONÁTA (DEVĚTADEVADESÁTKA) VIIIa Písk.Sasko 1974
PO KYZECH (DAFNÉ) VIIa Písk.Sasko 1975
PILÍŘOVÁ - VAR. DE LUXE (SOKOLÍ JEHLA) VIIb Písk.Sasko 1975
SEVEROZÁPADNÍ (MĚSÍČNÍ) 6 UIAA 1975
FISA CORTA (KLÍČ) VI Písk.Sasko 1975
KŘEHKÉ VZTAHY (BÝČÍ SKÁLA - M) 7- UIAA 1985
PŘÍKLEPOVÝ STROP (MACOCHA - KLENBA - M) 5+ UIAA 1986
LUBINOVA CESTA (PAROHÁČ UŽALOVANEJ) V JPK 1993
SVATBA JAKO ŘEMEN (STAROSTOVÁ) VIIIc Písk.Sasko 1995
MILISOVA PĚTKA (PŘEVOR) VIIc Písk.Sasko 1996
HRANA SUPÍCÍHO BÁRTY (SUPÍ BRÁNA) VIIb Písk.Sasko 1996
VE STYLU RETRO (ŠUMAŘ BÁRTA) IV Písk.Sasko 1996
PO PŘECHODU (MARTÍNKOVICKÉ VĚŽE) III Písk.Sasko 1996
CHRO-CHRO (SELÁTKO) II Písk.Sasko 1996
NEOPRÉNOVÁ (LUDVA) III Písk.Sasko 1997
ROZLUČKOVÁ (HAŠTALSKÁ VĚŽIČKA) III Písk.Sasko 1999

Jestiže nějaký starý prvovýstup tohoto lezce ve výše uvedeném seznamu chybí, znamená to, že na Skalních oblastech ČR není evidován. Tuto cestu lze dopsat v v sekci evidence skal a cest. Zde se nejprve proklikejte k dané skále a pak váš výstup zapište jako Zápis chybějící cesty. Pro tento typ zápisu se nemusíte nijak registrovat.








































Pohledy do historie lezení na skalách ČR

  • Galerie lezců na skalách ČR

  • Bibliografie vydané beletrie, časopisů, horolezeckých průvodců, samostatných novinových i webových článků a videí o historii lezení na skalách ČR a faksimilí historických Vrcholových knih a Protokolů o prvovýstupech

  • Webový časopis s originálními články o historii lezení na skalách ČR

  • Časová osa prvovýstupů na skalách ČR

  •  Databáze
    11523lezců v Galerii lezců
    75vydaných knih
    181novinových článků
    25webů
    193webových článků
    52Vrcholových knih
    2077Protokolů

    Potřebujete-li něco opravit
    nebo poradit, ozvěte se na
    zstrnad@netsystemas.com


    Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



    © Copyright 2004–2017 NETSYSTEM Int., a. s.
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu NETSYSTEM Int., a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru skalnioblasti.cz je NETSYSTEM Int, a. s., se sídlem Holého 936/10, 460 01 Liberec 1.

    Informace o reklamních plochách na serveru Skalní oblasti ČR